Sunday, 16 October 2011

Sup Bayam Fayyadh

Bahan-Bahan:
Bayam seikat (dipotong kecik2 kalu utk baby)
Cendawan (beli yg sepeket RM1)
Isi Ayam 250g
Bawang besar (dikisar)untuk menumis
Serai dititik
1 sudu besar Minyak Caroteno
2-3 cawan air
Garam secukup rasa

Untuk hiasan:
Daun sup (hiris halus2)

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang sampai naik bau.
2. Masukkan isi ayam dan kaco sehingga isi ayam tu masak (bukan garing ye).
3. Masukkan air dan serai. Tunggu sehingga mendidih.
4. Masukkan garam (kalu nk letak stok ayam pun bleh tp utk baby jgn letak ye).
5. Masukkan cendawan dan kacau agak2 3minit. Kemudian, masukkan bayam.
6. Kaco bagi sebati dan tunggu sampai mendidih baru tutup api.
7. Hiaskan dgn daun sup.
8. Sedia dihidang.

p/s: saya tak guna batang bayam sbb takut ade pasir..so terpulang pada korg la nk guna batang bayam ke tak.

No comments:

Post a Comment