Bahan-Bahan:
Nasi 1kg (kalu nk sedap pakai Basmathi) -rendam 15 minit
Bahan A:
Ayam/Daging 500g
1 labu bawang besar-dihiris
Setengah biji oren-amek jus
1 sudu besar rempah kari daging-jgn cmpur air
Bahan B:
1 labu bawang besar-dihiris
1 set rempah tumis kari daging (kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga)
1 sudu kecik jintan manis
1 sudu kecik jintan putih
1 sudu kecik lada hitam
Setengah biji oren-amek jus
1 sudu besar rempah kari daging
Air secukup nye
Garam secukup rasa
Pati ayam (optional)
Cara2:
1. Masukkan kesemua bahan2 A dan rebus smpai ayam masak.
2. Tumis bawang,set rempah tumis daging,jintan putih,jintan manis dan lada hitam. Tumis smpai bau wangi.
3. Masukkan rempah kari daging. Tunggu smpai rempah masak.
4. Masukkan air rebusan ayam td dan kalu nk tambah air biasa pun bleh.
5. Masukkan nasi dan tanak mcm biasa.
6. Bila nasi dh kering, masukkan ayam yg direbus td dan jus oren dari setengah biji oren td.
p/s:kalu nk letak kismis pun bleh...kasi manis2 sket...
Wehhh .. hang dah ada blog. Kak follow hang dah, CT.
ReplyDelete